Viljely/Odling av potatis
Perunaa viljellään Suomessa lähes 30 000 hehtaarilla. Suurin osa etelä Pohjanmaalla. Perunan viljely voidaan karkeasti jakaa muutamaan pääluokkaan käyttötarkoituksen mukaan. Viljelytekniikka riippuu perunasadon käyttötarkoituksesta.
Potatis odlas på cirka 30 ooo hektar åkermark i Finland. Största delen odlas i sydösterbotten. Potatis kan, vid en grov indelning delas i ett fåtal typer beroende på användning. Odlingstekniken beror på användningsområdet.
Perunalajikkeita jota viljelemme tänään / Potatis sorter vi odlar idag
Siikli Rikea Inova Affra Exelency Belana Asterix Rosamunda
Siemenperuna
Siemenperunan viljelyssä on tavoitteena mahdollisimman suuri mukuloiden monistuvuus ja tasakokoisuus. Tähän pyritään keskimääräistä alhaisemmalla typpilannoituksella ja tiheällä istutuksella. Myös riittävästä fosforin saannista on huolehdittava, koska fosforin on todettu lisäävän hieman mukulalukua. Siemenperunassa korkea kalsiumpitoisuus lisää itämiskapasiteettia ja vähentää mm. versolaikun kaltaisia ituoireita. Kasvinsuojelulla on siemenperunantuotannossa suuri merkitys, sillä tavoitteena on taudeista vapaa hyvin itävyytensä säilyttävä sato. Tämän vuoksi esimerkiksi siemen peittaus ja rutontorjunnan onnistuminen on erityisen tärkeää. Huolellisuus nostossa ja varastoinnissa varmistaa sadon säilymisen.
Varhais- ja kesäperuna
Varhaisperunan viljelyssä tavoitteena on nopeasti kasvava sato. Kasvupaikaksi valitaan mahdollisimman lämmin lohko. Siemenen huolellinen idätys varmistaa kasvulle nopean alkuun lähdön. Kylmään maahan istutettavan varhaisperunan riittävästä fosforin saannista on huolehdittava. Fosfori parantaa juuriston kehitystä sekä lisää juurien ja rönsyjen määrää. Siten se auttaa varhaisperunaa selviytymään paremmin varhaiskevään vaikeissa olosuhteissa.
Ruoka- ja ruokateollisuusperuna
Ruoka- ja ruokateollisuusperunan viljelyssä voi olla hyvinkin monia erilaisia, käyttötarkoituksesta riippuvia tavoitteita. Runsaan, tasalaatuisen, käsittelyä sekä varastointia kestävän perunasadon tuottaminen vaatii erityistä huolellisuutta, ja mm. kaliumin ja kalsiumin vaikutukset perunan laatuun ovat merkittävät. Myös peittaus, rikkakasvien- ja tautien torjunnan onnistuminen vaikuttavat merkittävästi ruokaperunan laatuun. Oikea-aikainen nosto ja huolellinen varastointi varmistaa pienet varastotappiot.
.